Honk en softbalvereniging Jeka
Jeka staat voor Jeugdig Enthousiasme Kan Alles. Honk- en Softbal Club Jeka, opgericht in 1960, is ontstaan uit voetbalclub Jeka die ook nog steeds actief is. Een aantal jongens wilde in de zomerstop door blijven sporten en er werd gekozen voor honkbal. In eerste instantie op het voetbalveld en via verschillende velden uiteindelijk op het huidige complex. Zoals iedere vereniging die al meer dan 40 jaar bestaat heeft ook onze club een rijke historie!
Vanaf mei 1959 verschenen in "Die Zit", het clubblad van RKVV Jeka de eerste artikelen van Broeder Ferrerius over honkbal. Jeka-voetbal is de club, opgericht door de Broeders van Hijbergen, van de school in de Karrestraat. Men zocht een alternatief voor de zomermaanden om de leden actief te houden als het voetbalseizoen erop zat.
Honkbal (in het Engels baseball) is een team- en balsport die vooral populair is in de Verenigde Staten, Mexico, de Caraïben en in grote delen van Azië. Honkbal wordt ook wel America's Favorite Pastime genoemd. Zoals Jeff Idelson van de Baseball Hall of Fame in Cooperstown mooi heeft verwoord: "Baseball wasn't really born anywhere." Wel kun je uit de historie concluderen dat baseball geleidelijk is voortgekomen uit Engelse volksspellen, zoals stoolball en rounders.
Softbal is een sport, verwant aan het honkbal.
Op het eind van de 19e eeuw sprak men voor het eerst over softball, ergens in de Verenigde Staten. Er werd toen indoor gegooid en geslagen op een soort bal die bestond uit een samengepropt geheel van stof. Dit heeft niets meer te maken met de sport softbal zoals we die nu kennen. Softbal lijkt veel op honkbal (Engels: baseball) maar heeft een aantal afwijkende voorschriften. Zo is het aangooien (pitching) bij softbal onderhands, is het veld kleiner en de bal iets groter. Het principe bij beide sporten is hetzelfde: er moet zo veel mogelijk punten gescoord worden (lopen via het eerste, tweede, derde honk en de thuisplaat) en er moet worden getracht te verhinderen dat de tegenpartij punten scoort. Een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, gemiddeld namelijk zo'n 1,5 uur, dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld. In de hogere klassen (in Nederland) worden "dubbels" gespeeld, dus 2 wedstrijden achter elkaar.
Softbal is een technisch en tactisch hoogstaande sport. Softbal was van 1996 tot en met 2008 een olympische sport bij de vrouwen en krijgt steeds meer leden wereldwijd.
Softbal wordt zowel door dames als door heren gespeeld, elk in hun eigen competitie. Softbal was in 2008 voor de laatste keer op de Olympische zomerspelen te zien maar enkel als damessport. Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten softbal voor 2012 van de lijst met onderdelen te schrappen.
http://www.hscjeka.com/
Baronie Schaakvereniging
Onze club telt ongeveer 70 leden en zo'n 12 jeugdleden.
Na 30 jaar geschaakt te hebben in de Levensschool zijn we verhuisd. Wij beoefenen de edele schaaksport nu in Steunpunt Boeimeer van de S.O.B. Het adres is Langendijk 25 te Breda.
Dinsdagavond clubavond
Dinsdagavond is de gewoonlijk druk bezochte clubavond. Deze clubavond, waarop we een serieuze partij spelen om daarna nog wat ontspannen te analyseren bij de bar, is de spil van ons verenigingsleven.
Iedere belangstellende is altijd van harte welkom om 19.30 uur. De wedstrijdleider Kees van Dongen kan dan die zelfde avond, als u dat wilt, een vrijblijvende (proef)partij regelen op uw speelniveau. In de maanden juli en augustus zijn er geen clubavonden. We schaken ook niet als club in de Kerstvakantie en met de Carnaval.
Dinsdagavond jeugdavond
De dinsdagavond vanaf 18.30 is gereserveerd voor onze jeugd. Onder de leiding van onze jeugdleider Wim van der Linden bereiden de jongeren zich voor op de KNSB examens. Jan Bastiaansen biedt leergierige volwassenen de mogelijkheid hun schaakkennis te verdiepen. Maak daarvoor met hem een afspraak op de clubavond
Externe competitie
Verder nemen we als club met vijf teams deel aan de zaterdagcompetitie van de Noord Brabantse Schaakbond NBSB. Bovendien spelen drie teams in de NBSB avondcompetitie waarvan twee in de hoogste klasse. Regelmatig zijn wij vertegenwoordigd bij toernooien. Een groot aantal leden zijn ook binnen de vereniging actief. Hiervan getuigen onze bloeiende jeugdafdeling, ons minstens acht keer per jaar verschijnende clubblad en deze site.
Schaken
Hoewel schaken een aanduiding is voor een groep verwante bordspellen, beschrijft dit artikel hoofdzakelijk het westers schaken, een strategisch bordspel voor twee spelers. Het is strategisch omdat de spelers zoveel speelmogelijkheden hebben dat het vaak onmogelijk is de consequentie van elke zet te overzien, zodat inzicht, ervaring en moed de zetkeuze mede bepalen.
De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud, daardoor is er niet veel bekend over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. De term schaakmat is een vernederlandsing van het Perzische shāh māta, hetgeen betekent: de koning zit in een hinderlaag of de koning is verslagen.
De huidige vorm van het schaakspel ontstond aan het eind van de 15e eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkheden haar intrede deed. Daarom wordt schaken ook wel een koninklijk spel genoemd. Tevoren was de dame of koningin een tamelijk beperkt en zwak stuk. Al halverwege de twintigste eeuw werd geopperd dat het schaakspel mogelijk uit China stamt en recentelijk gaan er weer stemmen op die de oorsprong van het schaakspel daar of in Oezbekistan plaatsen.
http://www.svdebaronie.nl/
Push
Bredase hockey vereniging push in Breda
Nieuwe Inslag 97
4817GN Breda
Tel: 0765213637
Algemeen
De Bredase Hockey Vereniging Push is een vereniging met een groot aantal leden. Dit noodzaakt om de leden duidelijkheid te verschaffen over wat van iedereen wordt verwacht en hoe we op een goede manier met elkaar en met de eigendommen van de vereniging omgaan. Richtlijnen sluiten niet aan op iedere situatie, die zich kan voordoen. Echter, ze geven wel de sfeer binnen de vereniging weer en daarmee "de geest", waarbinnen uitzonderingsgevallen worden opgelost. Mede gezien de forse investeringen die de laatste jaren door de vereniging zijn gedaan, is een rijk bezit opgebouwd. Hierop kunnen we allemaal trots zijn. Een zuinig en verantwoord omgaan met deze eigendommen is de basis voor een verantwoorde exploitatie van de verenigingsmiddelen op lange termijn.
Tenue
Alle spelende leden dragen bij wedstrijden en toernooien het vastgestelde tenue, bestaande uit blauwe rok/broek, groen shirt met blauwe banen en groene kousen met blauwe band. Deze kleding kan worden gekocht bij Lomans Sport, Ginnekenweg 136 in Breda. Ook kan men voor gedragen sportkleding terecht op de kledingbeurs, die elk jaar aan het begin van het seizoen wordt gehouden.
Hockey is een balsport. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te manipuleren. Er bestaan verschillende vormen van hockey. De oudste en bekendste vorm wordt in het Nederlands simpelweg 'hockey' genoemd. Hockey wordt in de buitenlucht op een veld gespeeld. Een binnenvariant van de hockeysport is zaalhockey. In landen waar men vooral ijshockey speelt en niet zo bekend is met hockey zoals wij dat kennen, wordt met hockey vaak ijshockey aangeduid. Hockey zoals wij dat kennen, wordt in deze landen aangeduid met een vertaling van 'grashockey' of 'veldhockey'.
Hockey is een sport die al duizenden jaren bestaat. Heel bijzonder is in dit verband het bestaan van een marmeren reliëf uit ca. 510-500 v.Chr., waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. Het reliëf werd gevonden op de Kerameikos, de begraafplaats in het centrum van het oude Athene. Ze bevindt zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.
De oorspronkelijke spelvarianten hadden feitelijk alleen het gebruik van een soort stok als overeenkomst; verder zijn alleen verschillen te zien (het gebruik van paarden, het spelen door de lucht in plaats van over de grond, de afwezigheid van goals, enzovoort). Pas na de middeleeuwen werd de aanzet voor het ontstaan van hockey in de huidige vorm gegeven.
In 1896 introduceerde Pim Mulier het hockey in Nederland. Tussen 1998 en 2008 groeide het aantal hockeyers dat actief is in verschillende Nederlandse competities van 130.000 naar 200.000. Zij zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), die op zijn beurt is aangesloten bij de Internationale Hockey Federatie (FIH). In Nederland bestaan verschillende competitievormen; de bekendste vorm is de landelijke reguliere veldcompetitie. Zo zijn er competities voor Junioren, Senioren (18+) en voor Veteranen (35+).
http://www.push.nl/
Wielervereniging Breda Knooppunt
Wielervereniging Breda, gevestigd te Breda, is opgericht 3 november 1959 en bestaat dus ruim 45 jaar.
Wielervereniging Breda stelt zich ten doel het opleiden en begeleiden van wielrenners. Dit gebeurt in de drie afdelingen binnen de vereniging, namelijk het wielrennen, mountain-biken en toerfietsen. Daarnaast is er nog een afdeling handbiken.
De vereniging telt 180 leden waarvan tachtig licentiehouders in de categorieën jeugd tot en met elite met en zonder contract. Verder mountainbikers met en zonder licentie en toerfietsers.
De Wielersport is een verzamelnaam voor alle sporten waarbij gebruik wordt gemaakt van een fiets. Voor die sporten (de meeste) waarbij het op snelheid aankomt, wordt ook de term wielrennen gebruikt. De UCI is de wereldbond in het wielrennen. Er zijn verschillende takken binnen de wielersport. Binnen elke tak draagt de wereldkampioen op een bepaald onderdeel altijd de regenboogtrui. De UCI is de overkoepelende organisatie binnen de wielersport.
De verschillende takken van de wielersport zijn:
* Olympisch:
o Baanwielrennen
o BMX
o Mountainbiken
o Wegwielrennen
* Niet-Olympisch:
o Cyclobal
o Eenwieleren
o Kunstfietsen
o Ligfietsen (geen onderdeel van de UCI)
o Veldrijden (ook wel cyclocross)
De evolutie van de fiets
De fiets werd uitgevonden in de 19de eeuw en in 2009 zijn er wereldwijd meer dan een miljard. [1] In veel regio's is de fiets nog steeds het belangrijkste vervoer.
De eerste wielerwedstrijd vond plaats op 31 mei 1868 in het Park van Saint-Cloud, in Parijs. De afstand bedroeg 1200 meter, en de wedstrijd werd gewonnen door de Brit James Moore. Hij reed de wedstrijd op een fiets met rubberen banden[2].
De eerste wedstrijd die een afstand tussen twee steden overbrugde, was Parijs-Rouen. Ook deze wedstrijd werd door Moore gewonnen, die 123 kilometer tussen beide steden aflegde in een tijd van 10 uur en 40 minuten.
http://www.bredaknooppunt.nl/
Baronie Judovereniging De
Zoutmanweg 1
4819AS Breda
Tel: 0628264425
Baronie Voetbalvereniging
Valkenierslaan 285
4834CG Breda
Tel: 0765651461
Skeeler Tourclub Breda
Graaf Engelbertlaan 15 b
4837 AB Breda
www.skeelertourclubbreda.nl
Wij zijn een recreatieve skate en skeelervereniging die bestaat uit een brede groep leden, varierend van recreatieve skaters tot fanatiekere skeeleraars. Wij richten ons op het rijden van toertochten.
Uiteraard is iedereen welkom, jong, oud, man of vrouw, uit Breda, Etten-Leur, Prinsenbeek of Oosterhout, het maakt niet uit!
Bij ons kun je elke dinsdagavond vrij skeeleren en skaten, de meeste van ons gebruiken deze tijd om in vorm te blijven, voor plezier en om zich voor te bereiden om tochten te rijden.
Wij maken gebruik van het wieler- en skeelerparkoers aan de Terheijdenseweg 520 in Breda.
Skeeleren of Skaten is een activiteit of sport waarbij men zich op inline-skates voortbeweegt (een inline-skate is een schoen op wieltjes). De sport is voortgekomen uit het rolschaatsen, maar tegenwoordig wordt het meer gezien als een variant van het schaatsen op ijs.
Skeeleren is een sport die in Nederland nog wel eens wordt gezien als een vervanging van schaatsen voor de zomer. In Nederland zijn het dan ook met name (marathon-)schaatsers die aan (wedstrijd-)skeeleren doen. Toch begint skeeleren steeds meer een eigen karakter te krijgen. De Nederlandse top bestaat echter wel uit de top van het Marathonschaatsen, aangevuld met enkele buitenlandse rijders en aankomende talenten.
Reeds rond 1700 werd door een onbekende Nederlander de skeeler bedacht om in de zomer te kunnen schaatsen. Dit was niet meer dan een schaats waarvan de ijzers waren vervangen door een frame met houten cilinders, waarop gereden kon worden. In 1760 kwam Joseph Merlin op een feest met een eigen creatie van schoenen met ijzeren wielen. Zijn beoogde spectaculaire entree kreeg hij wel, maar de schoenen werden snel weer vergeten. Pas in 1818 werd voor het eerst een inline-skate gebruikt, en wel bij een balletuitvoering in Berlijn, om de illusie te wekken dat de ballerina's over ijs gleden. Een jaar later werd het eerste patent voor een rolschaats met 2 of 4 wielen in lijn aangevraagd door een zekere Petibledin. Enkele jaren later, in 1824, werd de inline skate met vijf wielen gepatenteerd.[1]
Door de jaren heen werden de inline-skates verbeterd, met als hoogtepunt de toepassing van het lager in 1884. In de jaren '60 en '70 werden de kunststofwielen toegepast, waarmee vooral het comfort wordt verhoogd.
Pas in 1979 ontstond de huidige skate, uitgevonden door twee broers (Scott en Brennan Olson). Zij bouwden een oude rolschaats om tot een ijshockeyschaats op 4 wielen, om zo in de zomer te kunnen trainen voor het ijshockey. Op hetzelfde moment ontwikkelde de firma Zandstra haar skates met 5 wielen en bedacht daarvoor de naam "skeelers" om deze inliners te onderscheiden van "skates".
Anno 2007 worden er bijna geen vijfwielers meer gemaakt. Wedstrijdrijders bleken sneller te zijn op vier wielen, mits die wielen dan wel veel groter zijn: een diameter van 100 tot 110 mm in een lang frame. Vier grote wielen worden nu ook steeds vaker door toertocht-skaters gekozen omdat ze comfortabeler rijden: een hobbeltje, takje of steentje van enkele millimeters geeft veel weerstand op kleine wielen en veel minder op de grotere.
Ondanks dat de vijfwielers uit de mode raken, zullen de woorden "skeelers" en "skeeleren" waarschijnlijk niet in vergetelheid raken; een skate met een lang frame zal, ongeacht hoeveel wieltjes erin zitten, een skeeler worden genoemd.
Atledo Atletiek- en Trimvereniging
Wilgenstraat 4
5104CM Dongen
0162-317597
Bij Atletiek en Trimvereniging Atledo zijn er talloze manieren om je conditie op peil te houden. Buiten het technisch atletiek biedt Atledo op verschillende niveaus loop-, trim en wandeltrainingen aan. Voor ieder wat wils. U kunt zelf een keuze maken uit de verschillende groepen die trainen bij Atledo. Bijna elke avond wordt er wel gelopen en u kunt kiezen welke dag, tijdstip en groep het beste bij u past.
Atletiek- en trimvereniging Atledo is opgericht op 30 augustus 1982 en sinds die tijd is Atledo uitgegroeid tot de grootste vereniging van Dongen. Zij is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Het doel van Atledo is de beoefening en bevordering van de atletiek- en trimsport in een zo breed mogelijk verband. Het ledental van Atledo bestaat uit wedstrijdatleten en recreatieve leden. Door middel van trainingen en eventueel deelnemen aan wedstrijden wordt getracht op een plezierige wijze met de atletiek-/trimsport bezig te zijn, waarbij het leveren van prestaties niet altijd het voornaamste behoeft te zijn.
Gymnastiek is de verzamelnaam voor alle sporten die enigerlei vorm van acrobatiek in zich hebben. In Nederland behartigt de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) de belangen van al deze sporten en bepaalt ook de verdeling van het geld dat wordt gespendeerd aan de verschillende disciplines. In Vlaanderen gebeurt dit door de GymFed; op mondiaal niveau is dat de Fédération Internationale de Gymnastique.
In totaal zijn er 15 disciplines, namelijk:
Tumbling
Acrogym
Demogym
Groepsspringen
Jazzdans
Ouder & Kleutergym
Ochtendgymnastiek
Rhönradturnen
Ritmische gymnastiek
Sports Aerobics
Sportfit50plus
Trampolinespringen
Turnen Dames
Turnen Heren
Wereldgymnaestrada
Zomerkampen
Hardlopen, joggen of trimmen is een vorm van atletiek. Hier kunnen mensen recreatief dan wel in wedstrijdverband aan deelnemen. Dit artikel handelt over hardlopen in de recreatieve sfeer.
Hardlopen is voor bijna iedereen geschikt. Vrijwel iedereen die kan lopen, kan ook hardlopen. Wanneer er langere tijd achtereen veel kilometers worden gelopen is dit een vorm van duursport.
Hardlopen traint het uithoudingsvermogen en zorgt dat spieren worden opgebouwd. Sport voorziet het lichaam in de beweging die het nodig heeft. Er zijn studies die aangeven dat sporten veel voordelen oplevert. Hardlopen zorgt er ook voor dat de sporter mentale kracht opbouwt: een gezonde geest in een gezond lichaam.
www.atledo.nl
Golfclub De Haenen
Laan der Continenten 70
4847DG Teteringen
076-5716714
Golfpark De Haenen te Teteringen is in september 2008 geopend en heeft direct de hoogste classificatie van de NGF gekregen, de A-status, hetgeen uniek is. Zelden gebeurt het dan ook dat je op een nieuwe baan speelt, terwijl je denkt en ervaart dat deze baan er al jaren ligt. Golfpark De Haenen vormt hier een uitzondering op.
Het ontwerp van het clubhuis is passend bij de kwaliteit en het niveau van de golfbaan. Het schitterende clubhuis is centraal gelegen op de golfbaan. Met veel zorg en oog voor detail is het stijl- en sfeervol ingericht, waarbij de nadruk is gelegd op de gastvrijheid en een gezellige ambiance.
Vanuit het grote entreeplein met de platanen komt u via de brede trappen in de royale entree van het clubhuis met de receptie. De Brasserie met de bar, openhaard en lounge is sfeervol en gezellig. Het daarnaast gelegen restaurant is stijlvol ingericht. Vanuit al deze ruimten heeft u goed zicht op de golfbaan.
Het clubhuis heeft 3 grote zonnige terrassen, direct gelegen aan de grote vijver met een adembenemend en wijds uitzicht op de contouren van Teteringen, de golfbaan en de grote green van hole 9 en 18.
Golf is een balspel waarbij een kleine, harde bal met een golfclub van de tee (afslagplaats) weggeslagen wordt in de richting van een met een vlag gemarkeerd punt (de hole). Het doel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te doen belanden. Golf wordt gespeeld op een golfbaan.
Er zouden verschillende soorten sporten als voorloper van het huidige golfspel worden beschouwd. In oude geschriften van Egyptenaren, Perzen, Grieken en Romeinen zijn verwijzingen te vinden naar verschillende spelvormen die op het golf leken. Sporten als hockey, polo en croquet zouden uit golf ontstaan kunnen zijn.
Het staat in ieder geval vast, dat golf niet (zoals bijvoorbeeld rugby) plotseling ontstaan of uitgevonden is. Golf heeft zich ontwikkeld volgens een geëvolueerd proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Waarschijnlijk vond te Loenen aan de Vecht, bij het kasteel Kronenburg, op tweede kerstdag 1297 de eerste partij colf plaats. Door middel van deze golfpartij werd de moord op Floris V, graaf van Holland en Zeeland herdacht. De partij bestond uit twee ploegen van elk vier personen.
Reeds in 1360 vaardigden de magistraten van de stad Brussel een ordonantie uit die het spelen met "colven" verbood binnen de stadsmuren.
De meer recente geschiedenis van de golfsport vormt sinds jaar en dag een bron van tweestrijd tussen de Nederlanders en de Schotten; beide beweren namelijk de echte bakermat van het huidige golfspel te zijn. Maar er kan kan niet met zekerheid worden vastgesteld waar de sport is ontstaan.
Omstreeks 1650 werd in Holland golf gespeeld met ‘Schotse klieken‘ (stokken), maar aan het begin van dezelfde eeuw werden grote hoeveelheden ballen van Hollands fabricaat naar Schotland geëxporteerd. Door deze feiten is het duidelijk dat er ruim drie-en-een-halve eeuw geleden in Nederland golf werd gespeeld in welke vorm dan ook.
Andere voorlopers van het golfspel zijn "malie", een soort mini-golf waarbij een bal naar een doel geslagen werd bv. een stok of een steen en het sjoele-spel waarbij 2 partijen poogden een bal in de richting van hun kamp (of dorp) te slaan. Namen als de malieplaats en de Mall in Londen getuigen van de populariteit van het maliespel in de middeleeuwen.
De grote revolutie in het "Schotse" golfspel was het spelen met een kleine bal (i.p.v. een grote houten bal bij de voorlopers). Hierdoor kan men veel verder slaan zodat een totaal nieuw type van spel ontstond. Dit werd mogelijk omdat de Schotten op linksen speelden. Dat zijn grote grasvlakten op zanderige grond achter de duinen, waarop kort gras groeide. Deze waardeloze gronden waren gemeentebezit. De herders hoedden er hun schapen en zo bleef het gras extra kort. De eerste golfspelers sneden er een gat uit en staken er een jampot in. Ze plaatsten er een meeuwenpluim bij om aan te duiden welk gat het doel was.
www.gcdehaenen.nl
Irene Tafeltennisvereniging
Insulindestraat 3/A
5013BA Tilburg
013-5451100
Wijze: The Yellow Rose of Texas
Met een dropshot of effectbal
Wordt menig punt gescoord
Ook is geluk ons deel soms...
En "sorry" wordt gehoord
Door training en door vriendschap
Wordt spelpeil opgevoerd
Zodat de tegenstander
Vakkundig wordt gevloerd
Refrein
Aan het clubje van Irene
Heb ik mijn hart verpand
Het is - in tafeltennis -
Het mooiste van het land.
"Want Irene is een Koningsnaam!"
- Zo zingen we allemaal -
En te vechten voor Irene -
Is en blijft ons ideaal
Door te streven naar het beste -
- De allereerste plaats -
Heeft ieder, bij het einddoel,
De allergrootste praats.
Wij willen het kampioenschap
- erkend zij dat ronduit -
En als wij promoveren
Zingt iedereen onzer luid:
Refrein
Aan het clubje van Irene
Heb ik mijn hart verpand
Het is - in tafeltennis -
Het mooiste van het land.
"Want Irene is een Koningsnaam!"
- Zo zingen we allemaal -
En te vechten voor Irene -
Is en blijft ons ideaal
Alle dames en heren -
- Met het bestuur incluis -
Staat klaar voor ons Irene
- Zij vinden daar hun huis
En komt ooit iemand laat thuis
(Dat doet er wel eens een)
Dan is dat toch uitsluitend
Ter glorie van Ireen.
Refrein
Aan het clubje van Irene
Heb ik mijn hart verpand
Het is - in tafeltennis -
Het mooiste van het land.
"Want Irene is een Koningsnaam!"
- Zo zingen we allemaal -
En te vechten voor Irene -
Is en blijft ons ideaal
TTV Irene is opgericht op 14 augustus 1943. Irene was toen gevestigd in het oude restaurant bij het sportpark aan de Goirleseweg. Dat dit Irene’s thuis was, was niet zo verwonderlijk omdat onze club in feite ontstaan is vanuit de naastgelegen voetbalvereniging Willem II. Bekende Tilburgse voetbalnamen uit die tijd waren Jer Mertens, Sjel Debruickere en Jo Mommers. Ook op tafeltennisgebied stonden zij hun mannetje. Jef speelde met Toon Maas en Rob Bouman in het eerste team van TTV Irene. Sjel kwam uit in het 2e team en Jo was een nuttige speler in het derde. De sfeer in het oude sportrestaurant was buitengewoon gezellig, en al snel werd de ruimte te klein, zodat TTV Irene noodgedwongen moest verhuizen.
TTV Irene heeft hierna op diverse locaties in Tilburg gespeeld. Zo werd er gespeeld in een gymnastiekzaaltje in de Lange Nieuwstraat, in de Boomsraat, in de oude instrumentenfabriek van Kessels, in de Antoniusstraat en in de Belaert van Bloklandstraat. Hierna betrok Irene de accommodatie aan de Insulindestraat 3a, waar de vereniging nu nog speelt. De zaal kwam in eigen beheer en de zaal bood nu ook gelegenheid tot het beoefenen van badminton en andere sporten.
Op sportief gebied kende TTV Irene eind jaren 60 een succesvolle periode. In 1968 en 1969 werd het damesteam kampioen van Nederland. Ook in de jaren 90 was er veel succes. In 1991 werd het damesteam van Besbo/Irene kampioen van Nederland. In 1997 werd het eerste herenteam van Perfection/Irene in de lentecompetitie Nederlands kampioen. Het eerste herenteam bestond toen uit Jos Verhulst, Frank Boute en Reinier Paetzel. Destijds had de club 400 leden en werden er ook regelmatig grote toernooien en internationale wedstrijden in de Irene-sporthal gespeeld; wedstrijden waarin Nederlandse tafeltennisgrootheden als Bettine Vriesekoop en Danny Heister achter de tafel verschenen.Ook Koningin Juliana en diverse burgemeesters hebben in die tijd onze zaal bezocht.
Op dit moment (2008) bestaat de vereniging uit ruim 120 tafeltennissers en nog eens een groot aantal badmintonleden en leden voor sportoverdag. Tafeltenniscompetitie wordt door een twintigtal teams gespeeld bij zowel de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) als in de Tilburgse tafeltennisliga (TTL).
Tafeltennis of pingpong, heeft - zoals de naam reeds doet vermoeden - heel wat weg van tennis. Het doel van dit spel is de bal met een batje over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander, op zo'n manier dat deze de bal niet correct of helemaal niet kan terugslaan.
De ontstaansgeschiedenis van tafeltennis is alleen te zien in samenhang met andere takken van sport, vooral tennis. Net als bij vele sporten, begon tafeltennis als een sociaal verzetje; het werd vermoedelijk voor het eerst gespeeld - met geïmproviseerd materiaal -ergens in het einde van de 19e eeuw in Engeland door (voornamelijk Aziatische) immigranten, die hun heil in Engeland beproefden vanwege de welvaart die er daar heerste als gevolg van de industriële revolutie. Vermoedelijk stamt uit deze tijd ook de benaming ping-pong, die de autochtone Engelse bevolking spottend aan de sport gaf vanwege het hoge percentage aziatische spelers, bij wijze van ridiculisering van hun taal en cultuur (De ironie hieraan is dat verscheidene vooraanstaande sociaal-antropologen van mening zijn dat de immigranten de sport juist beoefenden uit integratie-gerelateerde motieven). Tafeltennis is, net als badminton en het huidige tennis, afkomstig van het middeleeuwse tennis. Tafeltennis was al populair in de vorige eeuw. In Engeland werd in 1884 octrooi verleend op de naam "Miniature-Indoor-Tennis-Game". Dit spel werd gespeeld met een kleine gummibal (met lucht gevuld). Het spel was ook al vroeg geïntroduceerd in de Verenigde Staten en het is mogelijk dat het eerste materiaal al in 1887 vervaardigd werd. In 1890 werd de celluloidbal 'uitgevonden' door de Engelse ingenieur James Gibb. Rond 1900 was het spel bekend onder de huidige namen ("tafeltennis" en "ping-pong"), en verschillende merknamen als "Gossima", "Flim-Flam", "Pim-Pam" (Frankrijk) en "Whiff-Whaff" (Amerika). In 1926 is de International Table Tennis Federation (ITTF) gevormd in Berlijn met Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, India, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Wales en Zweden als leden. Later dat jaar werd de USA ook lid.
Voor degene die graag records verbreken, het langste punt dateert van 1936, er werd toen 2 uur om 1 punt gestreden. De langste partij ooit (datum onbekend) duurde meer dan 7 uur en werd nooit afgespeeld… Vanaf toen werd de tijdregel ingevoerd[bron?].
www.ttvirene.nl
Eendracht Postduivenvereniging De
Concordialaan 208
4871ZD Etten-Leur
Pv de Eendracht is opgericht op 14 Januari 1945 en begon met 27 leden waarvan Cees Dekkers uiterst links op de foto als enige nog steeds lid is van de Eendracht.Als inkorf lokaal werd destijds zoals gebruikelijk gekozen voor een Cafe.
In 1980 werd de kans gegrepen om op sportpark "De lage banken" een eigen home te bouwen.In 1984 werd dit echter volledig in de as gelegd.Voor een korte periode werd toen weer de toevlucht gezocht in een cafe en werd op dezelfde lokatie als voorheen het huidige stenen lokaal gebouwd.
Duivensport is een sport die bestaat uit het racen met duiven in wed(strijd)vluchten. Een belangrijk onderdeel is het kweken en trainen van postduiven. De winnaar is de eigenaar (duivenmelker) van de duif die het snelst de afstand tussen losplaats en duivenhok heeft afgelegd
Training
Een jonge postduif zal eerst zelf in de omgeving van het duivenhok rondvliegen en die zo leren kennen. Daarna kan ze getraind worden door ze op slechts enkele kilometers te lossen. Als er oudere duiven tegelijkertijd worden losgelaten, kan de jonge duif gewoon meevliegen, maar ook alleen kan de jonge duif haar weg terugvinden.
Na het los laten vliegt de duif een paar rondjes voor haar oriëntatie. Vervolgens vliegt ze de goede richting op. Daarbij vliegt ze bij voorkeur over land, en niet over water. Een duif kan zich ook best vergissen, maar zal dan via een omweg toch vaak de weg naar huis terugvinden.
Zelfs over een afstand van 1000 kilometer of meer kan de postduif de weg terugvinden naar zijn hok. Bij zulke grote afstanden moet de postduif dan ook nog ergens overnachten.
Prestatieverbetering
Een veel toegepaste methode om een zo groot mogelijke prestatie van de duif af te dwingen staat bekend onder de naam weduwschap: de doffer wordt in de week vóór de competitie van de duivin gescheiden; doordat hij uit ervaring weet dat hij bij aankomst de vrouwtjesduif in het nest zal vinden, wordt zijn prestatieniveau verhoogd.
Een andere manier is op nest spelen: het scheiden van de ouderduiven van het nest met jongen op het moment dat de andere ouder niet aanwezig is. De duivin of de doffer denkt dat haar/zijn jongen zonder voedsel en bescherming zitten en zal zich vlug terug naar het hok haasten.
Daarnaast speelt natuurlijk een goede conditie van de duif, afwezigheid van ziekten en een goed voeding een grote rol. Dit is dan ook een markt voor slimme verkopers die voedingssupplementen, pikstenen, pseudogeneesmiddelen, en dergelijke aan goedgelovige duivenmelkers trachten te verkopen.
http://www.pv-de-eendracht.nl/
Bredase Ring Boksvereniging
Oranjeboomstraat 163
4812EC Breda
076-5227460
Boksvereniging Bredase Ring is opgericht op 17 oktober 1937. Op deze datum is de
vereniging officieel bij de Kamer van Koophandel aangemeld. Het was de Bredase bokser André Rasenberg die in 1936 had deelgenomen aan de Olympische Spelen in Berlijn die het initiatief nam om deze vereniging op te richten.
Zijn vader Willem Rasenberg werd de eerste voorzitter die de vereniging zou kennen.
Sinds eind 2008 is De Bredase Ring gevestigd aan de Oranjeboomstraat in Breda.
De Bredase Ring heeft naast een trainings- en wedstrijdlokaal ook ruime kleedruimte met douches en een eigen kantine. Veel vrijwilligers verzetten veel werk met de organisatie van bokswedstrijden. De boksring in elkaar zetten, de zaal in orde maken, regelen dat de scheidsrechters en de ringarts, dokter De Best aanwezig zijn, de bezoekende boksploegen ontvangen; allemaal taken van de vrijwilligers. Er worden ongeveer 3 tot 5 maal per jaar bokswedstrijden gehouden. Hiernaast
worden ook districts-, provinciale en landskampioenswedstrijden georganiseerd.
Boksen is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is hierbij minder nodig, wel pure snelheid. Daarom is boksen geen krachtsport. Naast het traditionele mannenboksen worden ook bokskampioenschappen voor vrouwen gehouden.
www.bredasering.nl
Tornado 70 Handbalvereniging
Ganzerik 82
4822RK Breda
076-5422966
Tornado is opgericht in 1970 door een aantal spelers van SOA die van mening waren dat handbal niet alleen een sportief samen zijn was, maar ook dat er wat gepresteerd kon worden binnen het handbal.
Het promoten van de handbalsport in al zijn facetten. Dit is zeer algemeen en verdient een nadere omschrijving.
Ten eerste het spelletje handbal, want dat is toch wel de reden waarom H.V. United Breda is ontstaan. Handbal kan ontzettend attractief zijn en dat willen we ook. Wij proberen ieder lid op te leiden naar een zo compleet mogelijke handballer binnen zijn eigen mogelijkheden. We leren ze van jongs af aan dan ook om zo aanvallend mogelijk te verdedigen en ze dynamisch te laten aanvallen. Techniek en tactiek zijn dan ook zeer belangrijk in de opleiding. Prestatie leveren is ons doel, maar plezier in het sporten is zeker net zo belangrijk. Wij denken dan ook dat het een niet zonder het andere kan. Dat deze sport bij uitstek geschikt is voor de algemene lichamelijke ontwikkeling staat buiten kijf en is tevens goed voor de sociale ontwikkeling.
Ten tweede het verenigingsleven. Wij menen dat het gezellig moet zijn om bij H.V. United Breda te komen. Een goede verstandhouding met leden, ouders, supporters en belangstellenden is essentieel voor het voortbestaan van de vereniging, want naast het handbalspel is er een hoop te doen, zoals bijvoorbeeld kantinediensten, jeugdkamp, disco’s e.d.
Tornado telt op dit moment 13 teams, waarvan 2 heren en maar liefst 4 dames seniorenteams, ook hebben we veel jeugd. Het niveau op dit moment is redelijk, maar gezien de hoeveelheid jeugdleden zit het er in dat we naar een hoger niveau kunnen. Met name de dames senioren is een jonge groep die afgelopen jaar al naar de 1e klasse isgepromoveerd. Ook dit seizoen doen de dames nog volop mee voor het kampioenschap. Een promotie naar de regioklasse zou er dus nog altijd in kunnen zitten. Bij de heren moeten we een pas op de plaats maken, daar is het wachten op aanvulling vanuit de jeugd of van nieuwe leden. Bij de jeugd zouden de prestaties omhoog kunnen, sinds kort trainen de jeugd teams twee keer per week. De opbouw van groepen is goed, want in elke categorie hebben we een team, zodat goede doorstroming naar boven mogelijk is. Uitbreiding van groepen is altijd welkom, maar we moeten nooit groter worden dan dat we kunnen.
Organisatorisch zit H.V. United Breda goed in elkaar. Een voltallig bestuur die hun taken goed kunnen uitvoeren, omdat er diverse commissies zijn ter ondersteuning.
Technisch kader is er voldoende en heeft een redelijk niveau om training en coachen te verzorgen.
Qua nevenactiviteiten doen we het zeer goed. Zo hebben we diverse feestavonden, een familie dag, jeugdkamp, handbaltoernooi, en elke maand een activiteit voor de jeugd.
H.V. United Breda is een gezellige vereniging die goed aan de weg timmert en zeker toekomstgericht vele mogelijkheden heeft om door te stomen naar een hoger niveau. Iets wat je binnen de vereniging ook merkt, want de interesse en betrokkenheid naar elkaar is er. Het is een vereniging waar je met plezier naar toe gaat en waar altijd wel wat te beleven is.
Handbal is een balsport die zijn oorsprong heeft in Denemarken. Daar werd in 1904 de eerste handbalfederatie gesticht.
Het was een heel ander soort spel waar nog grote lijnen van zijn overgebleven.
Tegenwoordig wordt handbal gespeeld door 6 spelers en een keeper per team. Op een veld van 40 meter lang bij 20 meter breed met aan beide kanten een doel van 2 bij 3 meter.
Het spel gaat snel heen en weer en de spelers zijn afwisselend verdedigers en aanvallers. Doelpunten scoort men door de bal in het doel van de tegenstander te werpen, de bal mag gespeeld worden met ieder deel van het lichaam behalve met de benen onder de knie.
Doelpogingen mogen vanaf iedere plaats op het veld plaatsvinden maar men mag de grond in het doelgebied en de bijbehorende lijnen (cirkel) niet aanraken, men mag bij de doelpogingen wel in het doelgebied springen of vallen en men dient ervoor te zorgen dat de bal de hand verlaten heeft voordat men neerkomt op de grond.
Lichaamscontact is toegestaan bij het verdedigen, alle verdedigende acties moeten frontaal worden uitgevoerd. In alle andere gevallen volgt er een straf. Deze straf kan variëren van een vrije worp tot en met een diskwalificatie (direct rode kaart). Er is nog een zwaardere straf maar die wordt gegeven bij gewelddadigheden
Binnen Nederland wordt er voornamelijk in de zaal gespeeld. Er is een eredivisie voor mannen en voor vrouwen. Hieronder zit de eerste divisie en daaronder komen de hoofdklasse en de regioklasse. In de lagere klassen is er ook een buiten competitie op verharde velden.
http://www.hvunitedbreda.nl/
Baroniesche Hengelaars Hengelsportvereniging, De
Graaf Hendrik III Plein 27
4819 CJ Breda
076 5221442
Algemeen In 1908 om precies te zijn op 6 februari, is door een aantal prominente burgers in Breda de vereniging "De Baroniesche Hengelaars" opgericht.
Het viswater is al van oudsher in Bredase handen en de singels werden
bijvoorbeeld al in de middeleeuwen bevist en bevaren. (Het Turfschip)
Het visrecht van de singels, de Mark en de Aa of Weerijs werd door de
oprichters verkregen en een privilege voor de leden van D.B.H.
Op 6 februari 1958 is het 50- jarig bestaan gevierd in "De Graanbeurs" in de
Reigerstraat te Breda. In de "De Graanbeurs" was de vereniging destijds ook
gevestigd.Het voorwoord bij het feestprogramma was van de toenmalige
erevoorzitter Dr. H. Karthaus.
In dit jubileumjaar is ook een verenigingsvaandel aangeschaft.
Momenteel heeft onze vereniging ruim 5000 leden, waarvan ongeveer
1700 Belgische leden.
Sportvissen is het vangen van vissen zonder professioneel aspect maar alleen voor het genot of om de competitie aan te gaan met andere sportvissers
www.dbh-breda.nl/
Karate do Youkou
Balmakersveld 2
4817NH Breda
076 5600176
Karate-do Youkou Breda is een jonge vereniging. Zij is opgericht in augustus 2005 en heeft vanaf die tijd een snelle groei doorgemaakt. Er is een grote verscheidenheid aan leden. Een groot deel van de leden traint nog niet zo lang, maar er zijn ook een aantal leden die al een flinke tijd aan karate doen. Onder hen ook diverse Nationaal kampioenen.
Gestreefd wordt naar meer dan een trainer voor de groep, zodat er zoveel mogelijk op niveau lesgegeven kan worden.
Hoofdtrainer is Dhr. G. van Engelen. Hij geeft al circa 17 jaar les aan zowel beginnelingen als topkarateka’s en geniet landelijke bekendheid. Hij wordt geassisteerd door een aantal assistenten (gevorderde leden) met als hoofdassistent Dhr. D. Franken. U zult elders niet vaak zien dat er zoveel docenten voor een groep staan.
Wij hebben ons aangesloten bij de (NOC/NSF erkende) Karatebond Nederland (KBN).
Voor het uitoefenen van karate hoef je niet lenig te zijn. Plezier in de sport en goede inzet vinden wij veel belangrijker. Op deze manier vindt vanzelf persoonlijke groei plaats.
Persoonlijk contact staat bij onze vereniging hoog in het vaandel. Ook streven wij ernaar buiten het doordeweekse trainen af en toe aan wedstrijden deel te nemen en buitenschoolse activiteiten te organiseren. Er is daarvoor een activiteitencommissie in het leven geroepen.
Karate is een eeuwenoude vechtkunst die vanuit China op het eiland Okinawa, ten zuiden van Japan belandde. Op Okinawa heeft het karate zich verder ontwikkeld. De grondlegger van het Shotokan Karate Gichin Funakoshi heeft aan het begin van deze eeuw het karate aangepast aan de moderne tijd en het tot bloei gebracht. In 1922 heeft hij het karate in Japan geïntroduceerd.
Zijn leerlingen, waarvan Nakayama de bekendste is, hebben er via de Japanse Karate Associatie (JKA) voor gezorgd dat karate bekendheid kreeg over de hele wereld.
In het Shotokan Karate zie je traditie, lichaamscultuur (karate als bewegingskunst), zelfverdediging en sport verenigd, zodat iedereen het kan beoefenen.
Karate betekent letterlijk lege (kara) hand (te).
Dat houdt in dat de beoefenaar geen wapens gebruikt.
Bij Shotokan Karate ligt de nadruk op de correcte uitvoering en controle van de technieken. Daardoor is de kans op blessures minimaal (veel minder dan bij andere vechtsporten of bijv. balsporten).
Beheersing van technieken, lichaam en geest zijn belangrijke aspecten waaraan tijdens de training veel aandacht wordt besteed. Door heel serieus te trainen wordt het lichaam tot een wapen “omgevormd” en ontwikkel je eigenschappen als doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en zelfbeheersing. De meeste karateka’s hebben daarbij baat in het dagelijks leven.
http://www.karate-do-youkou.nl/
Va-Tout Jeu de Boules
Nieuwe Inslag 89
4817GN Breda
076-5141434
Va-Tout, dè jeu de boulesvereniging waar zowel de wedstrijdspeler als de meer recreatief ingestelde bouler, zich prima thuis voelt.
Va-Tout is een zeer actieve vereniging met een prachtige accommodatie, zowel binnen als buiten. Verbetering van de sportieve prestaties en het bieden van gelegenheid voor het sociale gebeuren rondom en tijdens het jeu de boulesspel, staan bij Va-Tout hoog in het vaandel. Een goede sfeer en gezelligheid houden de verenigingsband sterk. Dankzij het uitstekende werk van de vele vrijwilligers zal Va-Tout ook in de toekomst van zich doen spreken.
Va-Tout, dè jeu de boulesvereniging waar zowel de wedstrijdspeler als de meer recreatief ingestelde bouler, zich prima thuis voelt.
Va-Tout is een zeer actieve vereniging met een prachtige accommodatie, zowel binnen als buiten. Verbetering van de sportieve prestaties en het bieden van gelegenheid voor het sociale gebeuren rondom en tijdens het jeu de boulesspel, staan bij Va-Tout hoog in het vaandel. Een goede sfeer en gezelligheid houden de verenigingsband sterk. Dankzij het uitstekende werk van de vele vrijwilligers zal Va-Tout ook in de toekomst van zich doen spreken.
Va-Tout groeit en bloeit en doet haar naam eer aan. ‘Va-Tout’ staat immers voor: ‘alles gaat goed’. In januari 1992 wordt het 100ste lid verwelkomd en in de jaren daarna groeit Va-Tout uit tot een club van meer dan 200 leden. Verbetering van de sportieve prestaties en het bieden van gelegenheid voor het sociale gebeuren rondom en tijdens het jeu de boulesspel, staan hoog in het vaandel. Een goede sfeer en gezelligheid houden de verenigingsband sterk.
Grote evenementen als het International North Sea Petanque Tournament in 2003 en het 4 Federatie Jeugdtoernooi in 2006, zetten Va-Tout ook op de internationale petanquekaart. Dankzij het uitstekende werk van de vele vrijwilligers zal Va-Tout ook in de toekomst van zich doen spreken.
Petanque is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque komt van "pieds tanqués" dat "voeten tezamen" betekent.
Petanque is een typisch bolspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere bolspelen erg populair maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.
Na de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. Een van de oorzaken van deze vernieuwde populariteit van het petanquespel moet ongetwijfeld gezocht worden in de promotie die het gehad heeft via het toerisme. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk, de bakermat van dit spel, worden er blijkbaar zo door aangegrepen dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Momenteel wordt petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, de VS, Canada en zelfs tot in Japan toe
www.va-tout.nl
Ballangrud Breda Schaatsvereniging ledenadm
Wijnruit 37
4907HC Oosterhout nb
0162-434954
De club, opgericht in 1965, is vernoemd naar de legendarische Noorse schaatser Ivar Ballangrud en telt 400 leden die het hele jaar sportief bezig zijn. ’s Winters met schaatsen op Noren en ’s zomers met skeeler-, conditie- en fietstrainingen. Streef je naar topprestaties, dan ben je bij Ballangrud Breda aan het goede adres.
Maar ook als je gewoon lekker (beter) wilt leren schaatsen, kom je bij de club aan je trekken. Veel leden vinden het leuk om in groepsverband, onder leiding van deskundige trainers, beter te leren schaatsen.
Schaatsen in de winter
Zonder wedstrijdlicentie kun je in de winter bij Ballangrud op tien verschillende tijdstippen in de week schaatsles en -training krijgen van gediplomeerde trainers. Er zijn groepen voor beginners, gevorderden en alles wat daar tussen in zit. Je kunt werken aan verbetering van je techniek en je conditie; je persoonlijke record rijden op de clubkampioenschappen of je voorbereiden op toertochten.
Met een wedstrijdlicentie kun je deelnemen aan trainingen voor baanwedstrijden en marathons. En je kunt deelnemen aan wekelijkse gewestelijke KNSB-wedstrijden.
Zomer programma
In de zomer kun je skeelerles volgen op verschillende niveaus op het Baronieparkoers op meerdere dagen van de week. Je kunt deelnemen aan de conditie trainingen in het cadettenkamp, met een sterk accent op schaatstechniek. Of je kunt je aansluiten met je racefiets bij een van de wielergroepen (dinsdag en zondag).
Ballangrud biedt ook….
Jaarlijks bieden een jeugdkamp voor jeugdige schaatsers; trainingskampen naar Collalbo en de Weißensee. We hebben voordelige clubkleding. En als er natuurijs ligt, bieden we groepsdeelname aan toertochten. Verder doen we mee aan klassieke fiets toertochten, zoals de Amstel gold race en doen we mee met de Rotterdam on Wheels skeelermarathon.
Schaatsen is het zich voortbewegen op dunne, rechte ijzers (schaatsen) over ijs. Schaatsen kan zowel op natuur- als op kunstijs beoefend worden. Het woord schaatssport duidt meer op het wedstrijdschaatsen.
www.ballangrudbreda.nl
Damvereniging TDV
Anke Servaeshof 1
5044MJ Tilburg
013-4639886
Dammen is een bordspel. Het bord bestaat uit 100 vakjes, velden genaamd, in 10 rijen van 10, waarbij de velden afwisselend wit en zwart zijn. Er wordt gespeeld met damschijven. Dit zijn ronde schijven (meestal van hout). Voor het spel worden 20 witte en 20 zwarte damschijven gebruikt. Als oorsprong voor dammen geldt het bordspel Alquerque.
Het oudste wat archeologen gevonden hebben – dat op dammen lijkt - is een lemen bord verdeeld in ruiten van 5000 jaar oud. Het spel werd gespeeld met kegelvormige stenen. Men is het er niet over eens of dit spel het eerste damspel genoemd mag worden.
De koningin van het Franse middeleeuwse schaakspel gaf haar naam aan het spel, namelijk ‘’fierges’’. Later werd de koningin ‘’dame’’ genoemd en werd het spel ‘’jeu de dames’’ genoemd. In het Nederlands werd het dammen en in het Duits ‘’Damenspiel’’.
Het Engels dammen (ook wel Draughts) ontstond in de 12e eeuw. Daarbij gebruikte ze de stenen van Backgammon, het bord met 64 velden als speelveld en de manier van lopen van het spel Alquerque, een Egyptisch spel. Het oorspronkelijke dambord heeft 64 velden(tegenwoordig ook wel het kleine bord genoemd), maar in 1723 werd er door een Pool uit Parijs dammen bedacht op een bord van 100 velden. Dit wordt het Pools dammen genoemd en is het dammen wat wij spelen, tegenwoordig meestal internationaal dammen genoemd.
Het verhaal gaat dat Napoleon en zijn soldaten het een geweldig spel vonden en meenamen op hun veldtochten. Zo werd het Pools dammen een internationaal bekend damspel.
In Nederland wordt sinds de 16e eeuw Engels gedamd, later werd er ook Pools gedamd.
www.tdv-tilburg.nl
Dart Vereniging Tilburgse
Willem de Zwijgerlaan 54
5061TD Oisterwijk
013-5220089
Darts of darten is een sport die gespeeld wordt met drie darts (pijltjes) en een dartbord. Een oude Nederlandse en in de Vlaamse spreektaal nog gebruikelijke naam van het spel is vogelepik (of het minder gebruikelijke vogeltjepik).
Het spel werd vanouds voornamelijk in Engelse pubs gespeeld, maar sinds de successen van Raymond van Barneveld is de sport ook in Nederland belangrijk populairder geworden.
Darten is een eeuwenoud spel. Waar het precies vandaan komt is niet bekend, maar waarschijnlijk is het begonnen met het gooien van korte speren op bijvoorbeeld omgekeerde bodems van wijntonnen en later op doorgezaagde boomstamschijven. De jaarringen van de boom verdeelden de schijf in vakjes voor de puntentelling.
De term vogelpik is afkomstig van een soortgelijk spel dat vroeger gespeeld werd in cafés. Dit spel bestond uit een roos met ringen, niet zoals het actueel dartbord dus, en een nagemaakte vogel met een scherpe snavel. De vogel werd met een koord aan het plafond opgehangen en de spelers probeerden de snavel van de vogel in de roos te 'zwieren'.
http://www.tdv.to/
ELKV Korfbalvereniging
Olympiade 41
4873DA Etten-Leur
076-5020308
ELKV/GibovanYperen is een korfbalvereniging die staat voor gezelligheid in combinatie met prestatiegerichtheid. De vereniging ademt sfeer en teamgeest.
Met het huidige ledenaantal van ongeveer 150 leden is ELKV/GibovanYperen een stabiele sportvereniging met een gerichte en ambitieuze toekomstvisie. Het beleid van de club richt zich in de komende 5 jaar op een ledengroei van 25%.
Van oudsher is ELKV een gemengde korfbalclub, waarin dames en heren de teamsamenstelling vormen. Het gemengde karakter van deze sport is een waardevol bezit wat zorgt voor een gezonde, sfeervolle diversiteit in het spel en bij de verenigingsactiviteiten. Binnen ELKV/GibovanYperen zijn we er daarom zeer op geënt om het gemengde korfbal te behouden en zelfs uit te breiden. Dit jaar starten we een nieuw gemengd senioren team in de zaterdagcompetitie.
De laatste jaren is ook het dameskorfbal bij ELKV/GibovanYperen in opkomst. Binnen onze vereniging hebben we ook daar een goede invulling aan weten te geven. Sinds het seizoen 2006/2007 zijn er damesteams bij de senioren en reeds eerder bij de junioren. Gestaag stromen zij door naar de prestatiegerichte regionen van het Nederlandse dameskorfbal.
Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport, bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen in 1902. Het spel is gebaseerd op het Zweedse ringboll, waarmee Broekhuysen in het Zweedse plaatsje Nääs in 1902 in aanraking kwam. Korfbal kenmerkt zich door het feit dat het een van de weinige sporten is die niet zijn voorbehouden aan dames en heren apart: korfbal wordt gemengd gespeeld.
http://www.elkv.nl
Door Lea.
woensdag 31 maart 2010
ALGEMENE SPORT JAARTALLEN
16e eeuw v.Chr. Archeologische vondsten uit het oude Griekenland tonen aan dat er aan worstelen, atletiek en stiergevechten gedaan werd.
13e eeuw v. Chr. In San Lorenzo (Veracruz) wordt het Meso-Amerikaans balspel gespeeld.
8e eeuw v. Chr. Tijdens de 25e dynastie in Egypte werd een hardloop wedstrijd van 50 kilometer gehouden van Memphis naar de oase Fayoum en terug.
7e eeuw v. Chr. De eerste bekende polomatch. De Oguzen winnen van de Perzen.
776 v. Chr. Eerste vermelding van de Olympische spelen, een vierjaarlijks evenement in Olympia.
616 v. Chr. Lucius Tarquinius Priscus wordt koning van Rome. Hij zou Etruskische gebruiken als gladiatorengevechten en circusspelen in Rome introduceren.
6e eeuw v. Chr. Milo van Croton wint vijfmaal achtereen het worstelen tijdens de Olympische spelen.
356 v. Chr. Philippus II van Macedonië wordt Olympisch kampioen in de strijdwagen.
2e eeuw v. Chr. In China wordt "Tsu chu", een mogelijke voorloper van voetbal gespeeld.
393 Keizer Theodosius I verbiedt de Olympische Spelen.
439 Het laatste gladiatorengevecht vindt plaats in Rome.
532 Rellen in het hippodroom van Constantinopel vormen het begin van het Nika-oproer, waarbij 30.000 doden vallen.
600 In Japan wordt Kemari, een soort voetbal, populair.
712 De Japanse vechtsport Sumo wordt vermeld in de Kojiki.
9e eeuw Volgens de IJslandse sage over Egill Skallagrimsson speelden de vikingen in deze tijd de balsport Knattleikr.
1130 Paus Innocentius II ontzegt slachtoffers van riddertoernooien een kerkelijke begrafenis.
1174 In de levensbeschrijving van Thomas Beckett wordt onder andere melding gemaakt van een voetbalachtig spel en van schaatsen.
1204 Met de val van Constantinopel komt een einde aan het wagenrennen.
1240 Bij een riddertoernooi in Neuss vallen zestig doden.
1297 Eerste vermelding van de colfsport. In Loenen aan de Vecht wordt een wedstrijd gespeeld ter herdenking van Floris V.
1366 Hurling wordt verboden in de Ierse stad Kilkenny.
1390 In Haarlem wordt een beugelbaan gebouwd.
1392 In de Haarlemmerhout wordt de eerste klootschietbaan aangelegd.
1421 Een Schots regiment ontdekt in Frankrijk het colf. Waarschijnlijk is het golf uit ontstaan.
1424 Jacobus I van Schotland vaardigt een wet uit waarbij voetbal verboden wordt.
1496 Het Book of st. Albans verschijnt, waarin de jacht, heraldiek en het sportvissen worden beschreven.
1526 Hendrik VIII van Engeland laat het eerst bekende paar voetbalschoenen maken.
1530 Het moderne schermen ontstaat met de ontwikkeling van de rapier in Italië.
1559 De dood van Hendrik II van Frankrijk luidt het einde in van het steekspel als sport.
1580 De eerste regels van het Calcio Fiorentino worden gepubliceert.
1583 In Engeland doen meer dan 3000 mensen mee aan een boogschiettoernooi.
1597 Eerste schriftelijke vermelding van de sport "Kreckett" als een sport die al rond 1550 in Guildford gespeeld werd.
1604 Rond deze tijd wordt in de Cotswolds de Olympische spelen nieuw leven ingeblazen. De "Cotswold Games" blijven bestaan tot 1852.
1620 Olivier Cromwell wordt bekritiseert omdat hij aan een cricket wedstrijd heeft meegedaan. Als hij aan de macht komt verbiedt hij de sport.
1630 Lodewijk XIII van Frankrijk keurt de komst van 120 publieke biljarten in Parijs goed om een alternatief te bieden voor Jeu de Paume.
1636 Een Franse missionaris ziet een inheems spel in Canada. De stok doet hem denken aan een kromstaf, in het Frans "la crosse".
1680 Bij het cricket wordt voor het eerst een umpire (scheidsrechter) ingezet.
1716 De oudst bekende roeiwedstrijd wordt gehouden in Londen.
1730 Het St.Eloyen Gasthuis in Utrecht krijgt een nieuwe kolfbaan, die anno 2006 nog steeds wekelijks bespeeld wordt.
1761 In Tokio wordt het eerste Kanjin-Zumo Sumo-toernooi gehouden.
1780 De Derby wordt voor het eerst verreden.
1787 De Marylbone Cricket Club wordt opgericht.
1790 In Engeland moeten toeschouwers bij een bokswedstrijd voor het eerst entreegeld betalen.
1791 In Pittsfield, Massachusetts wordt honkbal binnen een afstand 80 yards van het gemeentehuis verboden. Dit is de oudst bekendste vermelding van honkbal.
1801 Gymnastiek wordt een verplicht onderdeel op de lagere scholen in Denemarken.
1818 In Parijs wordt de eerste bestuurbare fiets tentoongesteld.
1823 William Webb Ellis vindt naar verluidt het Rugby uit.
1826 Eerste wielerwedstrijd in België, van Antwerpen naar Kontich en terug.
1829 Oxford University wint de eerste Boat Race op de Theems.
1836 Waarschijnlijk is dit jaar de eerste Grand National verreden. De organisatie zelf houdt het op 1838.
1839 Volgens een mythe zou Abner Doubleday het honkbal hebben uitgevonden, maar de sport bestond toen al minstens een eeuw.
1840 De Schotse smid Kirk Patrick Macmillan ontwerpt de eerste trapfiets (een driewieler).
1851 Eerste editie van de prestigieuze zeilwedstrijd America's Cup.
1852 l'Ecole de Joinville wordt gesticht. Tijdens deze militaire opleiding wordt veel aandacht besteed aan gymnastiek.
1853 Het eerste nummer van het eerste Engelse sportblad The Field verschijnt.
1854 In Franeker wordt voor het eerst de kaatswedstrijd PC gehouden.
1855 De Dufourspitze, de hoogste berg van Zwitserland, wordt voor het eerst bedwongen.
1856 In een artikel in de New York Clipper wordt honkbal voor het eerst "the national pastime" genoemd.
1857 Sheffield FC opgericht, de oudste voetbalclub ter wereld.
1858 De regels van het Australian Football worden opgestelt.
1859 Het parlement van Canada kiest lacrosse als nationale sport.
1860 Begin van het golftoernooi The Open Championship. Winnaar Willie Park zal de Open vijfmaal op zijn naam schrijven.
1861 De eerste Melbourne Cup vindt plaats.
1862 In Noorwegen wordt de eerste schansspringwedstrijd georganiseerd.
1863 De Football Assiociation wordt opgericht in Londen.
1864 In Dublin wordt het eerste springconcours gehouden.
1865 De bokswedstrijd tussen Con Oren en Hugh O'Neill duurt 193 ronden. Zij levert geen winnaar op maar wordt gestaakt wegens invallende duisternis.
1866 Het eerste Britse kampioenschap atletiek wordt georganiseerd.
1867 De Marquess of Queensberry rules, de reglementen van het boksen, worden gepubliceerd.
1868 Leerlingen in Eton stellen regels op voor het hockey; het aantal spelers wordt teruggebracht naar 11 spelers.
1869 Het Franse blad Le Vélocipéde illustre organiseert de eerste wielerwedstrijd van stad naar stad, Parijs-Rouen.
1870 William Cook wordt de eerste wereldkampioen biljart.
1871 Schotland verslaat Engeland met 4-1 in de eerste rugby-interland.
1872 Eerste voetbal interland; Schotland - Engeland eindigt in 0-0. Eerste FA Cup finale.
1874 In de Verenigde Staten wordt voor het eerste een eigen variant op het voetbal uitgeprobeerd; geboorte van het American Football.
1875 Matthew Webb zwemt als eerste over het kanaal. Hij doet er 21 uur en 25 minuten over.
1876 Oprichting van de National League honkbal.
1877 Voor de eerste maal wordt het tennistoernooi van Wimbledon gehouden.
1878 In Sheffield wordt de eerste voetbalwedstrijd bij kunstlicht gespeeld. De firma Siemens zorgt voor vier booglampen.
1879 De eerste voetbalclub van Nederland, de Haarlemse Football Club, wordt opgericht door Pim Mulier.
1881 Oprichting van de Europese Turnbond.
1882 John L. Sullivan wordt de eerste wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten.
1883 In Utrecht wordt de Nederlandse Vélocipédisten-Bond opgericht.
1884 Eerste World Series honkbal.
1885 De Football Association staat het betalen van spelers toe.
1886 Wilhelm Steinitz wint het eerste wereldkampioenschap schaken.
1887 Aan de US Open (Tennis) mogen ook vrouwen meedoen.
1888 Sparta Rotterdam wordt opgericht, in eerste instantie als cricketclub.
1889 VV Concordia wordt de eerste (officieuze) Nederlandse landskampioen voetbal.
1890 Pim Mulier rijdt op de schaats langs de elf Friese steden.
1891 James Naismith bedenkt een nieuwe sport: basketbal.
1892 De wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik wordt voor het eerst georganiseerd.
1893 De negentienjarige Jaap Eden wordt in Amsterdam wereldkampioen schaatsen.
1894 De eerste autorace wordt verreden in België.
1895 Robert Protin wordt de eerste wereldkampioen sprint bij de professionals.
1896 Op initiatief van Baron Pierre de Couberth worden in Athene voor het eerst sinds 393 weer Olympische Spelen gehouden.
1897 In Frankrijk wordt voor het eerst een hillclimb-race gehouden.
1898 De Nederlandse Hockey en Bandy Bond, de voorloper van de KNHB, wordt opgericht.
1899 In Madison Square Garden in New York wordt de eerste officiële zesdaagse verreden.
1900 Tijdens de Olympische spelen in Parijs winnen roeiers François Brandt en Roelof Klein als eerste Nederlanders goud.
1902 Real Madrid en Go Ahead Eagles worden opgericht.
1903 De sportjournalist Henri Desgrange organiseert de eerste ronde van Frankrijk. Winnaar wordt Maurice Garin.
1905 Het Nederlands elftal speelt zijn eerste wedstrijd. In Antwerpen wordt met 4-1 gewonnen van België.
1908 Jack Johnson wordt de eerste zwarte wereldkampioen boksen in het zwaargewicht.
1909 Op 1 september gaat de eerste Nijmeegse vierdaagse van start.
1911 De eerste Rally van Monte Carlo en Indianapolis 500 worden verreden.
1915 Een atletiekvereniging in Hamburg neemt handgranaatwerpen in hun programma op.
1917 Coen de Koning wint voor de tweede maal de Elfstedentocht.
1918 Ajax wordt voor het eerst Nederlands kampioen voetbal.
1920 Wielrenner Maurice Peeters wint goud op de sprint tijdens de Olympische spelen van Antwerpen en wordt op dezelfde discipline wereldkampioen.
1922 Johnny Weissmuller zwemt als eerste de 100 meter vrije slag in minder dan een minuut.
1924 De eerste Olympische Winterspelen worden gehouden in Chamonix. De elfjarige Sonja Henie is de jongste deelneemster ooit.
1926 Moeskops wordt voor de vijfde keer wereldkampioen sprint.
1927 Kea Bouman wint het damesenkelspel op Roland Garros.
1928 De Olympische spelen worden gehouden in Amsterdam. Pavo Nurmi wint zijn negende gouden medaille.
1930 Het eerste WK voetbal wordt gewonnen door Urugauy.
1933 Wielrenner Jan v. Hout rijdt op de baan van Roermond een nieuw wereldrecord.
1934 Atleet Chris Berger wint de 100 en 200 meter op de eerste Europese kampioenschappen.
1935 Babe Ruth slaat zijn 714e en laatste homerun.
1936 De grote man van de Olympische spelen van Berlijn is Jesse Owens, die viermaal goud wint.
1937 De kuip. het stadion van voetbalclub Feyenoord wordt geopend.
1940 De Olympische spelen die in Helsinki gehouden zouden worden, worden agelast wegens het uitbreken van de Tweede wereldoorlog.
1942 De Nederlandse handballers splitsen zich af van de gymnastiekbond.
1943 Sportverslaggever Han Hollander komt om het leven in het vernietigingskamp Sobibór.
1946 Joe Davis wordt voor de 15e en laatste maal wereldkampioen snooker.
1947 Theo Middelkamp wordt in Reims de eerste Nederlandse wereldkampioen wielrennen op de weg.
1949 Een vliegtuig met de selectie van Tonino FC stort neer; op één na komen alle spelers om het leven.
1950 Het eerste wereldkampioenschap Formule 1 werd in 1950 gewonnen door de Italiaan Giuseppe Farina in zijn Alfa Romeo.
1953 Het succes van de Watersnoodwedstrijd leidt het begin in van betaald voetbal in Nederland.
1955 Atleet Roger Moens loopt in Oslo een wereldrecord op de 800 meter.
1956 Keeper Bert Trautmann van Manchester City breekt tijdens de finale van de FA Cup een nekwervel, maar speelt de wedstrijd uit en wint.
1958 Brazilië wordt voor het eerst wereldkampioen voetbal.
1959 Het programma "Sport in beeld", voorloper van Studio Sport, verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.
1961 Anton Geesink wordt als eerste niet-Japanner wereldkampioen Judo.
1962 Tennisser Rod Lauer wint als eerste man alle vier de Grandslamtoernooien.
1967 Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux sterft de Britse wielrenner Tommy Simpson.
1969 Een interland tussen Honduras en El Salvador leidt tot de zesdaagse voetbaloorlog.
1970 Feyenoord wint als eerste Nederlandse vereniging de Europa Cup I.
1973 Nederland wordt voor het eerst wereldkampioen hockey.
1996 Richard Krajicek wint als eerste Nederlander Wimbledon.
Abonneren op:
Posts (Atom)